Новини
За нас
Контакти
Галерия
Участници
Програма
Академия
За нас
Регламент
Биографии

   Фестивалът за старинна музика, песен и танц ”STRAVAGANZA” е една реализирана моя мечта, идея, която обедини ентусиазма, творческия, експертния и организационен потенциал на Инициативния комитет на събитието, личности, които повярваха в идеята и успяха да реализират този форум. Той е първият по рода си фестивал - събитие с национално значение, чиято основна идея е да възроди и утвърди непреходните културни ценности.
   Кои сме ние? Откъде идваме? Какъв е генетичният код на народа ни? Как сме създали и съхранили моралните и естетическите си ценности през вековете – това са въпроси, които всеки от нас си задава. ”STRAVAGANZA” прави решителен опит да повдигне завесата на културното минало и това го прави уникален български форум.
   Целите и задачите, които си поставяме, реализирайки фестивала са:
   • Да насочим вниманието на зрителите и слушателите към опитите на човечеството да създава изкуство от най-дълбока древност до днес;
   • Да представим образци на Западно-европейската старинна музика;
   • Да покажем до каква степен изкуството е дало своето отражение в историческото развитие в национален и международен аспект;
   • Да намерим и покажем на публиката възможно най-много образци на българското музикално, танцово и певческо изкуство от най-древните времена до края на Ренесанса, чрез класически и иновативни стилистични похвати, задоволяващи културните потребности на съвременния човек, за да могат слушателите и зрителите да усетят максимално силата и заряда, който носи в себе си българското и световното културно музикално и танцово наследство.
   Началото на XXI век е белязано от желанието на човечеството за изключително активен културно-информационен обмен. Това е предизвикателство и възможност и за творците да представят своите постижения и наследството на предците си, преодолявайки бариери и географски граници. Българският творец също все по-смело посяга към културното наследство, представя своите постижения със завидно майсторство, както в интерпретацията, така и в цялостно оригинални решения по отношение на крайните музикално-сценични продукти.
   В настоящия момент няма друг арт форум, в който стиловото многообразие да е толкова богато - от мистичната Античност, през мрачното Средновековие и се стигне до пищността и богатството на Западно-европейския Ренесанс във всичките му течения.
   В рамките на фестивала се провеждат концерти на изявени професионални изпълнители, множество образователни лектории, семинари, конференции, на които се дискутират стратегиите и методите за популяризиране и съхраняване на българското музикално-сценично творчество, както и работни арт ателиета с образователен характер за деца и младежи. От първото издание на фестивала се провежда workshop по исторически танци, история на музиката, история на костюма, сценография, архитектура и изящни изкуства от епохата на Античността и Средновековието.
   Желанието ни е ”STRAVAGANZA” от ежегоден национален форум да прерастне в международен фестивал. Националният културен афиш отдавна се нуждае от събитие, което да пресъздаде и приобщи българското и световното старинно културно наследство и затова ”STRAVAGANZA”е желано и дългоочаквано събитие, което носи в себе си огромен творчески, образователен и емоционален потенциал.
   Желая на всички организатори, участници, партньори, зрители и приятели на ”STRAVAGANZA” здраве и творческо дръзновение и много приятни мигове със старинното изкуство!
 П. Плугчиева